azan: André Barcaui - Yapay Zekanın (AI) iniş ve çıkışlarla dolu bir geçmişi vardır. İlk dalga, 1950 ile 1970 arası...
Decision FGV tarafından sunulan içerik - MBA FGV Yönetici Eğitimi koordinatörü André Barcaui tarafından: Yapay Zekanın (AI) iniş ve çıkışlarla işaretlenmiş bir geçmişi vardır. 1950 ile 1970 yılları arasındaki ilk dalga, teori ve deneylerde önemli ilerlemeler sağladı, ancak yatırım getirisinin düşük olduğu ve somut sonuçların bulunmadığı bir kışla karşı karşıya kaldı. 1980'den 2000'e kadar olan ikinci dalga, sinir ağları ve genetik algoritmalar gibi insan biyolojisinden ilham alan algoritmaların kullanımında bir patlamaya ve takviyeli öğrenmenin artan popülaritesine tanık oldu. Ancak yapay zeka, 1980'lerde yüksek maliyetler ve başarısız araştırma projeleri nedeniyle halkın ve yatırımcıların güveninin sarsıldığı ikinci bir kışla karşı karşıya kaldı.
Ancak yapay zeka gelişmeyi durdurmadı. Bugün, çeşitli uygulamaların günlük yaşamlarımızı artık fark edemeyeceğimiz noktaya kadar kapsadığı yeni ve olağanüstü cep telefonu numarası listesi bir yapay zeka geliştirme çağında yaşıyoruz. Ayrıca yapay zeka, tıp, eğitim, bilim ve çevre gibi alanlarda önemli ilerlemeler sağlayarak ekonominin ve toplumumuzun tüm sektörlerinde devrim yaratma potansiyeline sahiptir.
Zaten bir gerçek olan ve henüz gelmemiş olan muazzam gizli potansiyel göz önüne alındığında bile, arada sırada başka bir teknolojik dalga, Metaverse veya Non-Fungible Tokens (NFT'ler) gibi bir piyasa heyecanı yaşadığımızı duyuyorum veya okuyorum.
Olayların gerçekleşme hızı ve her gün rutinimizi istila eden araç ve uygulamaların sayısı göz önüne alındığında, bu meşru bir sorudur. Ancak bu ifadeye kesinlikle katılmıyorum ve görüşümü aşağıdaki argümanlarla açıklıyorum:
Teknolojik evrim: Teknoloji son yıllarda muazzam bir şekilde gelişti. Bu, bilim adamlarının, geliştiricilerin ve işletmelerin giderek daha güçlü işlem gücüne erişmesine olanak tanıdı. Bu güç terafloplarla (saniyede trilyonlarca matematiksel işlem) ölçülebilir ve bu da bu profesyonellerin eskisinden çok daha kısa sürede çok daha fazla iş yapmasına olanak tanır. Bu, daha ayrıntılı ve doğru veri analizinin yapılabileceği ve daha önce imkansız olduğu düşünülen sorunların çözülmesini mümkün kılacağı anlamına gelir;
Büyük Veri: 21. yüzyılın başından bu yana internetin ve sosyal ağların gelişmesiyle birlikte verilerin (Büyük Veri) kullanılabilirliği katlanarak arttı. Akıllı telefonlar ve IoT sensörleri gibi internete bağlı cihazların kullanımının artması, daha da fazla veri üreterek, büyük miktardaki bilgiyle başa çıkacak yeni teknolojilerin ve araçların ortaya çıkmasına yol açtı. Bu, şirketleri ve veritabanlarını besleyerek her zaman etkili bir şekilde veri ürettiğimiz anlamına gelir. Bu verilerden değerli bilgiler çıkarma ihtiyacından Hadoop, NoSQL, makine öğrenimi ve tahmine dayalı analiz gibi yeni teknolojiler ve analiz teknikleri ortaya çıktı;
ROI: Yapay zekaya yapılan yatırım hem kamuda hem de özel sektörde arttı. Bu fenomen, diğer zamanlardan farklı olarak kuruluşların yapay zeka projelerine yatırım getirisi görmeye başlaması nedeniyle ortaya çıkıyor. Teknoloji şirketleri yapay zeka araştırma ve geliştirmesine milyarlarca dolar yatırım yapıyor ve hükümetler teknolojinin gelişimini ve kullanımını teşvik etmek için yapay zeka programlarına yatırım yapıyor. Pek çok kişinin ABD ile Çin arasındaki ekonomik ve teknolojik rekabetin “yeni soğuk savaşı” olarak adlandırdığı şey bu;
Gerçek ve somut faydalar: Yapay zekanın sağlık, finans, güvenlik ve çevre dahil olmak üzere çeşitli alanlarda önemli ve ölçülebilir faydalar sağladığı gösterilmiştir. Yapay zeka özellikle hastalıkların teşhis ve tedavisinin iyileştirilmesine, ulaşım sistemlerinde güvenliğin artırılmasına ve endüstriyel faaliyetlerin çevresel etkisinin azaltılmasına katkıda bulunmuştur. Bu tür ilerlemeler, yapay zekanın büyük miktarlarda veriyi işleme ve insanların tespit etmesi zor veya imkansız olan kalıpları belirleme potansiyelinin bir sonucudur;
Popülerleştirme: Üniversitelerin ve hükümetlerin yapay zeka projelerini tartıştığı bir ilk dalga yaşadık. Başka bir deyişle tartışma esas olarak akademik bağlamda gerçekleşti. Daha sonra şirketlerin bu bağlama daha güçlü girdiği ve bu tartışmanın kurumsal perspektife doğru genişlediği ikinci bir dalga geldi. Bugün tüm dünya yapay zekadan bahsediyor ve sadece filmler ve kurgu edebiyat nedeniyle değil. Sokaktaki insanlar bunun hakkında konuşuyor, annem bunun hakkında konuşuyor, herkes yapay zekanın olanakları konusunda heyecanlı, endişeleniyor ya da her ikisi de. Ama kimse kayıtsız değil. Konu genel ilgi alanı haline geldi ve artık niş değil.
Bu ve diğer nedenlerden dolayı yapay zekanın kesinlikle abartı olmadığına inanıyorum. Diyelim ki, eğer Minsky, McCharthy, Rochester, Shannon ve Dartmouth Konferansı'ndaki (1956) tüm grup bu miktarda veriye, bu işlem gücüne ve tüm bu olumlu bağlamın emrinde olsaydı, muhtemelen dünya tarihinde kışlar yaşamazdık. AI.
Bununla birlikte, bana öyle geliyor ki geçici, geçici bir süreç yaşıyoruz ve hiçbir şey yeni bir yapay zeka kışının yaklaştığını göstermiyor. Tam tersine, yapay zeka uygulamalarının hızı, etkisi ve kılcallığı bazen bizi hayrete düşürse de, yapay zekanın “küresel ısınması” olarak adlandırılabilecek duruma daha yakın olduğumuzu anlıyorum.